Diplomi-insinööri, rakennusvalvontapäällikkö
Ylästöön on kohdistunut viime aikoina jatkuvaa täydennysrakentamista ja Ylästöä onkin laajennettu asteittan monin puolin. Viimeisimpänä täydennysrakentaminen näkyy Ylästön itälaidalla. Lisäksi ajankohtaisimpana alueena sijaitsee Ylästön eteläuolen Yleiskaavassa AP-alueeksi osoitettu alue, joka rajautuu Silvolan tekojärveen. Kyseisellä alueella sijaitsee myös luontoarvoiltaan tärkeä Smedsin metsä.
Täydennysrakentaminen on oire epäonnistuneesta politiikasta. Oiretta ei voida ratkaista tunnistamatta ja parantamatta itse sairautta. Sairaus on tässä tapauksessa Vantaan liian tahmea pientalostrategia. Vantaa kasvaa vuosittain n. 4000 hlö verran ja kasvu tulee kaikissa skenaarioissa pysymään suurena seuraavien vuosikymmenten ajan. Täydennysrakentamisen painetta hillitäkseen, tulee Vantaan muuttaa pientalostrategiaansa merkittävästi seuraavalla tavalla:
Edellä mainittu huomioiden olisi mahdollista suojella Ylästöä sellaiselta täydennysrakentamiselta, joka tuhoaisi alueen ominaispiirteitä ja tärkeitä lähivirkistysalueita. Täydennysrakentamisen osalta tulisi lisäksi noudattaa seuraavia periaatteita:
Näillä perusteilla myös Smedsin metsä olisi pelastettavissa. Tautia on hoidettava oireiden sijaan.
Ylästö koostuu pääosin pientaloista. Pientaloasujat toimivat Vantaalla nettoveronmaksajina ja on valitettavan tyypillistä, että pientaloasujiin kohdistetaan uusia veroja tai veronluontoisia maksuja. Ensi valtuustokaudelle kohdistuu uusia lainsäädäntöhankkeita, jotka tulevat huonosti toimeenpantuna aiheuttamaan pientaloasujille kustannuksia sekä vaikeuttamaan tonttien käyttöä. Alla lueteltuna muutama tällainen lakimuutos:
Vantaan uusi rakennusjärjestysehdotus sisältää elementtejä, jotka sellaisenaan toteutuessaan aiheuttavat pientaloasujille kustannuksia. Rakennusjärjestysehdotus sisältää mm. viherpeitteisyysvaatimuksia sekä lakisääteisen ulkopuolisia selvityksiä rakentamiseen liittyen. Erityisen haitallista pientaloasujille ahtailla tonteilla on vaatimukset, jotka liittyvät puiden määrään. Tämä tulisi vaikeuttamaan pihan käyttöä ja pahimmillaan pakottaisi asukkaat istuttamaan lisää puita. Mainittakoon, että vapaaehtoisuuteen perustuva puiden lisääminen on ok, mutta pakko ei ole ok.
Ennallistamisasetuksen osalta voidaan sanoa, että sitä voidaan toimeenpanna pienessä tai isossa mittakaavassa. Minä kannatan sen toimeenpanoa koko Suomen mittakaavassa, jolloin ei tarvitse tarkastella vain rajattua aluetta, vaan voidaan tarkastella koko Suomea. Jos ennallistamisasetusta halutaan Vantaalla toimeenpanna esim. tonttikohtaisesti, tulee se asettamaan pientaloasujalle ennallistamisvelvollisuuksia (=kustannuksia). Ennallistamisasetus tuleekin toimeenpanna Vantaalla järkevästi eikä ideaan pohjautuen, jolloin se ei aiheuta kaupungille eikä asukkaille kustannuksia.
Pientaloihin kohdistuvia uusia sähkön tehomaksuja ei tule missään nimessä ottaa käyttöön Vantaalla.
Vantaa on hyvin polarisoitunut kaupunginosien saavutettavuuden, liikenneyhteyksien sekä palveluiden suhteen. Ylästö on hyvä esimerkki kaupunginosasta, jossa julkinen liikenne on korkeintaan kohtalaisella tasolla ja palvelut (Jumbo, terveysasemat, jne.) eivät sijaitse välittömästi kaupunginosassa. Lisäksi poikittaisen liikenteen osalta Ylästö sijaitsee julkisen liikenteen osalta myös hankalassa paikassa. Edellä mainittu huomioiden on täysin selvää, että yksityisautoilu on aito vaihtoehto ylästöläisille.
Vantaa ei ole viime vuosina kuitenkaan edistänyt yksityisautoiluun liittyviä tärkeitä asioita, kuten pysäköintiä. Lisäksi katujen kunnossapito on erityisesti 80-luvun katujen osalta heikossa kunnossa. Sen sijaan investointeja on tehty runsaasti tiiviisiin radanvarsikeskuksiin ja raidehankkeisiin. Vantaan tulee huomioida yksityisautoilijat paremmin tulevaisuudessa ja julkinen liikenne ei voi olla syy leikata autoilusta:
Ylästön yhteydet läänteen ovat tällä hetkellä tyydyttävällä tasolla. Ylästöntien länsipäätyyn tehty kiertoliittymä sujuvoitti aikanaan huomattavasti liikennettä. Nyt tätä samaa liikenteen sujuvoittamista tulee jatkaa eteenpäin. Kuplahallin (Kauppalaivurintie) liikennevaloristeyksen osalta tulee tehdä selvitys kiertoliittymän toteuttamisesta. Selvitettävää on:
Selvityksen perusteella tulisi valmistella kiertoliittymän rakentamista. Kiertoliittymä parantaisi yhteyksiä erityisesti Kehä III ja Hämeenlinnanväylän suuntaan.